״האין זו שמחה לפגוש חבר אשר מגיע ממרחקים?״ (קונפוציוס)
בחרנו לפתוח את הכתבה הזו עם האמרה המפורסמת של הפילוסוף הסיני הנודע, משום שהתרבות, הקודים החברתיים והערכים שבמרכז החברה הטייוואנית מבוססים במידה רבה על משנתו. אז לפני שעוברים לביזנס, חשוב להבין את הלך הרוח התרבותי לפיו הטייוואנים מתנהלים.
קונפוציוס דיבר על מספר עקרונות בסיסיים, לפיהם הפרט יודע כיצד מצופה ממנו להתנהג לפי תפקידו בחברה. לפי העקרונות האלו, בחברה מתקיימים יחסים בין אנשים בתפקידים שונים (למשל שליטים ונתינים, הורים וילדים), ובכל סוגי היחסים יש לדאוג שישמרו הכבוד, הנאמנות ותפקידו של כל אחד בקשר – וכך תישמר גם ההרמוניה בחברה. שמירה על ההרמוניה היא ערך בפני עצמו שיש לשאוף אליו, ולמען המטרה הזו הטייוואנים מאמינים כי יש להתנהג בכבוד לכל אדם ולהימנע מהבכתו.
עקרונות מפתח נוספים בתורתו של קונפוציוס הם ren (בסינית 仁) שמשמעו ״אנושיות״, ו-li (בסינית 禮) שמשמעו ״טקסיות״. מה הכוונה? לפי קונפוציוס, כל קשר בין אנשים – בין אם זה קשר חברתי, משפחתי או קשר של עבודה – מלווה ומותנה בטקסים וטקסיות. וכאן אנו חוזרים לציטוט מתחילת הכתבה – זו אכן שמחה גדולה לפגוש חבר שמגיע ממרחקים, ולכבוד המאורע יחולו גם טקסים מסוימים, כמו למשל הענקת מתנה.
כפי שניתן לצפות, הקודים החברתיים האלו זולגים גם אל התרבות העסקית הטייוואנית, שבה מקובל מאוד לארח בנדיבות לקוחות, קולגות ושותפים פוטנציאליים המגיעים לביקור באי, ולהעניק להם מתנה מיוחדת. למתנות העסקיות, לעומת מתנות "היום-יום", ישנם ערכים פונקציונליים נוספים. למשל, מתנה מיוחדת תיתן ללקוח תחושה של יחס אישי והשקעה יוצאת דופן, וכך תתרום לשימור לקוחות. דוגמא נוספת היא נתינת מתנה שתהיה תלויה באופן קבוע במשרד הלקוח, וכך כל הזמן תזכיר לו את מעניק המתנה ותחזק את הקשר העסקי. את המתנות אפשר גם להעניק כדי לציין איזושהי אבן דרך חשובה – סגירת עסקה גדולה, או סיומה של שנה עסקית משותפת.
ואחרי שצללנו לעומק בואו ניגע בתכלס:
מהם הדברים החשובים ביותר שכדאי לדעת על מתנות ועל ההקשר התרבותי שלהן, כדי שתוכלו להפוך את החלפתן למשמעותית ביותר?
1. בניית קשר אישי - "גוואנשי" (关系 guanxi)
כאמור, בתרבות הטייוואנית מתנות נחשבות למרכיב חשוב בבניית מערכת יחסים, וחלק מזה מבוסס על מושג ה"גוואנשי" – בניית קשר אישי. יש שרואים בו כקשר מתמשך והדדי של החלפת טובות בין שני צדדים, וכאשר צד אחד נותן - תמיד מצופה שגם הצד המקבל ייתן בהמשך. באופן משלים, יש שרואים את סוגיית החלפת המתנות במסגרת הקשר כ"השקעה" שתשתלם בהמשך, וכך גם כבסיס ליחסי גומלין ודרך מצוינת לשמור על הקשר ולחזק אותו.
דרך נוספת לבנות את ה"גוואנשי" היא לשלב ביזנס ופלז'ר!
2. תסתכל בקנקן! (וגם במה שיש בו…)
אחרי שהשקעתם מחשבה בבחירת המתנה, חשוב לזכור להשקיע גם בעטיפתה! גם אם בחרתם מתנה נהדרת, אם היא תהיה עטופה באופן מקומט ולא אסתטי הדבר יחשב כחוסר כבוד כלפי מקבל המתנה.
הסיבה לחשיבות אריזת המתנה ככל הנראה נעוצה בתרבות האסתטיקה היפנית שנטמעה בטייוואן במהלך תקופת השלטון היפני באי. ביפן האסתטיקה הויזואלית היא חלק בלתי נפרד מחיי היום-יום ונהוג להקפיד עליה פחות או יותר בכל דבר – מפולחן דתי, דרך עיצוב גנים ועד כתיבת שירה. ובכן, גם באריזת מתנות היפנים מקפידים, ואפילו קיימת ביפן שיטת אריזת מתנות מסורתית שנקראת "פורושיקי". כמובן שאין צורך לעמוד בסטנדרטים יפנים מסורתיים, אבל כן חשוב לשים לב שהמתנה שלכם ארוזה בצורה מכובדת ואלגנטית.
3. לא להביא!
בתרבויות שונות ישנן אמונות שונות אודות חפצים ומספרים מסוימים, וכך גם בטייוואן.
בעוד שבתרבות הבריטית, למשל, מתנה כמו שעון נתפסת כ״אני מעריך את הזמן שלך״, בתרבות הסינית והטייוואנית אותה מתנה בדיוק תיתפס דווקא כ״אני סופר את הזמן עד המוות שלך״. אופס.
ישנן כמה מתנות שלא מומלץ להביא לשותפים הטייוואנים כיוון שהם ייחסו להן משמעות סימבולית שלילית: שעונים, נעליים, סכינים ודברים חדים, מטריות, מטפחות, דברים הקשורים בספרה 4 ובספרה 13, ועוד.
מה העניין עם הספרה 4? בשפה הסינית הספרה 4 נאמרת כ-"si", ובמקרה גם המילה הסינית ל"מוות" נאמרת באותו אופן, ולכן נמנעים משימוש בה. אגב, זה נכון גם למספרים שמסתיימים ב-4 כמו 14, 74 וכו'.
ובאשר ל-13, כדאי להימנע ממתנות כאלה מאותן סיבות שבתרבות המערבית נמנעים מכך - חוסר מזל.
כדי למנוע חוסר מזל גם במקום הלינה שלכם...
4. Made in Taiwan - but out of the options!
הטייוואנים מאוד גאים בתוצרת המקומית שלהם, אבל במקרה של החלפת מתנות עסקיות זה פחות מומלץ. הם הרי מכירים מצוין את העוגות, העוגיות, היינות וכל דבר שמיוצר באי, ואין בכך ערך מוסף עבורם. יותר מזה, מתנה תוצרת האי תייצר תחושה שנזכרתם ברגע האחרון ולא נערכתם בצורה הולמת. כמו כן, מאחר וזרים שמבקרים באי לרוב לא לגמרי בקיאים בטעמים הטייוואנים ובאיכויות השונות של המוצרים, בקלות אפשר ליפול על מתנות שנתפסות כזולות ולא מכבדות את הסיטואציה. נסו לדמיין כיצד תרגישו אם קולגה שמגיע לביקור עסקי בישראל יעניק לכם במתנה עוגה פשוטה שניתן למצוא בסופר – זו איננה כוונת המשורר בכל העסק של החלפת מתנות :)
5. כן להביא!
אז מה כן? האמת היא שבחירת המתנה היא לא עניין מסובך מדי, ויש דברים שתמיד יתקבלו בברכה ובהערכה אצל הצד הטייוואני. אוכל (ובפרט מארזים של מוצרי מזון ישראלים), אלכוהול משובח, מתנות בצבע אדום, דברים הקשורים בספרות 6 או 8, וגם מתנות שונות ומכובדות הנושאות את לוגו החברה שלכם.
כמו כן, אומנות ועבודות יד ייחודיות, במיוחד אם הן תוצרת ישראל ובעלות משמעות מקומית ייחודית, יוסיפו ערך רב ויתנו לצד המקבל תחושה שחשבתם עליו מבעוד מועד. זו גם הזדמנות מעולה לספר לצד הטייוואני על התרבות הישראלית ולחזק את הקשר דרך סיפור מעניין.
עוד דבר שחשוב לזכור בעת בחירת המתנה הוא שהערך שלה צריך להיות פחות או יותר דומה לערך של המתנה שהשותף הטייוואני עשוי להעניק לכם, בהתאם למה שיכול להרשות לעצמו. לכן הימנעו מלהביא מתנות יקרות מדי או דלות מדי, ונסו לקלוע למשהו באמצע.
רוצים לקבל טיפים נוספים לעשיית עסקים בטייוואן?
פירות ארוזים למתנה. צילום- מיטל מרגוליס לין
6. בלי מעטפות לבנות
בישראל ובתרבות המערבית מעטפות לבנות הן הנפוצות ביותר, אבל בטייוואן הן מסמלות אבל ומוות, משום שמקובל לשים בתוכן כסף ולהעניק למשפחה המתאבלת. אז בשביל כרטיסי ברכה, טיפים וכו' – בחרו במעטפה בצבע אחר.
7. הכנות לטקס
במקרים רבים בפגישות או בארוחות רשמיות יערך טקס החלפת מתנות, וכדאי להיערך מראש ולברר האם מתוכנן להתקיים טקס כזה וכמה מתנות מצופה מכם להביא – שלא יהיו פדיחות.
היה ונקלעתם לאירוע, כדאי להכיר כמה מנהגים לא-כתובים ולשים לב אליהם:
שתי ידיים: בדומה לכרטיסי ביקור, גם את המתנה מקובל לתת ולקבל בשתי ידיים.
פתיחת המתנה: כדאי לחכות ולבדוק אם הצד השני פותח את המתנה. קחו בחשבון שייתכן שפתיחת המתנה תיעשה רק אחרי שתסתיים הפגישה ובאופן פרטני - כל אחד בנפרד. בסיטואציות מסוימות, ובמיוחד עם הדור המבוגר הטייוואני, פתיחת מתנה במהירות עשויה להיחשב כמעשה לא מנומס, אך כיום הפתיחה המשותפת דווקא מקובלת ואף מתבקשת, שכן מצופה להצטלם עם המתנות בתור מזכרת מהאירוע.
מקבל המתנה: נהוג להעניק את המתנה לאדם הממוקם הכי גבוה בהיררכיה הארגונית, אז כדאי לבדוק מראש מי הוא כדי לפנות לכתובת הנכונה.
הכרת תודה: זכרו לומר תודה (xiexie 謝謝) וגם להחמיא על המתנה ועל העובדה שחשבו עליכם. במקרים מסוימים מומלץ קודם כל לדחות את המתנה כחלק מטקס הנימוסין המקובל בתרבות, ומהצד השני, אם האדם לו אתם מעניקים את המתנה מסרב לקבלה - התעקשו איתו בנימוס עד שיקבל אותה.
8. היעזרו בנו!
במידה ואתם מתכננים ביקור עסקי בטייוואן או כבר נמצאים בטייוואן ומחפשים מתנות לשותפים באי - יש לנו את הפתרון המושלם עבורכם!
אתם מוזמנים ליצור איתנו קשר ואנו נדאג לארגן עבורכם מתנות ייחודיות תוצרת ישראל - מוצרים מיוחדים ואיכותיים של מותגים ואמנים ישראלים.
נשמח לעמוד לרשותכם ולסייע לכם לחזק את הקשרים שלכם בטייוואן - הלב של אסיה!
מאחלים עסקים מוצלחים לכולם!
-הכתבה נכתבה בשיתוף של מיטל מרגוליס לין וזיו מנצור
במסגרת תוכנית ההתמחות של החוג ללימודי מזרח אסיה באוניברסיטה העברית-
Yorumlar