מאת: תומר ניסימוב
מוזיאון הארמון הלאומי (National Palace Museum- 故宮博物院) של טייוואן מושך אליו אלפי מבקרים מידי יום מרחבי אסיה ומהעולם. בכתבה זו תוכלו לגלות 8 דברים שאולי לא ידעתם על המוזיאון המפורסם, ושכדאי מאוד לדעת לפני ביקורכם באחת האטרקציות המרשימות ביותר בטייוואן ובמזרח אסיה בכלל. אל תפספסו.
1. "הארמון" הוא בכלל העיר האסורה בבייג'ינג
המוזיאון נקרא "מוזיאון הארמון", לא בגלל שהמתחם ורכס הבניינים שלו נראים כמו ארמון סיני, אלא בגלל שתכולת המוזיאון - פריטי אמנות, אבנים יקרות, ממצאים ארכיאולוגים ועוד - כולה מגיעה מהאוספים של קיסרי סין, הישר מ"העיר האסורה" שבבייג'ינג. למעשה, "מוזיאון הארמון" נבנה לראשונה בשנת 1925 בתוך העיר האסורה עצמה, אך בשל המלחמות המרובות בסין הוא נבנה מחדש בשנת 1965 בטייפה, בירת טייוואן.
2. זהו אחד המוזיאונים היוקרתיים בעולם
זהו המוזיאון הכי גדול בעולם המציג אוספי אמנות ותרבות סינים. מבחינת הגודל של המוזיאון, ההיקף והחשיבות התרבותית וההיסטורית של הפריטים המוצגים במוזיאון, מדובר באחד המוזיאונים המובילים והיוקרתיים בעולם, העומד בכבוד לצד מוזיאון הלובר בצרפת, או ההרמיטג' בסנט פטרבורג.
3. פריטי המוזיאון עברו תלאות רבות עד שהגיעו למשכנם החדש
פריטי התרבות והאמנות במוזיאון מרתקים ומרהיבים בפני עצמם, אך סיפור הגעתם לטייוואן ושימורם הינו מרתק לא פחות, וגם הופך את המוזיאון הזה למוזיאון ייחודי ויוצא דופן לעומת מוזיאונים רבים אחרים. בעקבות התפשטות האימפריה היפנית במזרח אסיה ובסין, צ'יאנג קאי-שק - מנהיג הרפובליקה הסינית, החליט בתחילת שנות ה-30 להתכונן לפינוי פריטי המוזיאון מבייג'ינג לחלקיה הדרומיים יותר של סין. לאחר סיום המלחמה נגד יפן בשנת 1945, פרצה מלחמת האזרחים של סין, ובין 1948 ל-1949, כאשר כוחות צבא הרפובליקה נחלו מפלות בזה אחר זה לכוחות הקומוניסטים, הוחלט לפנות את הפריטים אל האי טייוואן, אליו גם גלתה ממשלת הרפובליקה ב-1949. כך, במהלך שני עשורים, מאות אלפי הפריטים האלו התניידו לאורכה ולרוחבה של סין על עגלות ורכבים, ולבסוף הגיעו דרך הים אל טייוואן, בעודם מורחקים מזירות הקרב השונות של סין.
עוד על ההיסטוריה הטייוואנית-סינית המרתקת ניתן לקרוא כאן.
4. ייקח לכם 20 שנה לראות את כל הפריטים השמורים במוזיאון
במוזיאון ישנם כ-700,000 פריטים, ורק חלק קטן מהם מוצגים בכל רגע נתון למבקרי המוזיאון. חלק מהתצוגות במוזיאון הינן קבועות, וחלק אחר משתנה לפי נושאים ותקופות שונות. התצוגות הלא-קבועות של המוזיאון מתחלפות כל 3 חודשים, ומקובל לטעון שעל מנת לראות את כל הפריטים הנשמרים במוזיאון, צריך לבקר במוזיאון במשך למעלה מ-20 שנה.
5. התערוכות המתחלפות כוללות מיעוטים, שעונים וייבוא אירופאי
בין הנושאים המשתנים היותר פופולרים הם קבוצות אתניות ומיעוטים במרחב הקיסרי, כמו למשל המונגולים, המנצ'ורים, או הטיבטים, ובהתאם לכך יוצגו פריטים של תרבויות אלו. ישנו גם אוסף של שעונים בני כמה מאות שנים שהגיעו מאירופה, אותם הקיסרים הסינים מאוד אהבו, ובנוסף לאלו גם פריטי אמנות וכלי בית מתוצרת אירופאית שהגיעו גם הם לידי הארמון בבייג'ינג, וכיום זוכים לתצוגות מיוחדות מעת לעת, בעוד חלקם נראים גם בתצוגה הקבועה.
6. הפריטים הכי פופולרים במוזיאון הם כרוב סיני ועליו צרצר וחרגול, וחתיכת אבן מגולפת בצורת בשר
פריטים רבים במוזיאון עשויים מאבן הג'ייד (jade), או אבן הירקן בעברית, אשר קיימת במגוון סוגים וצבעים. לאבן הירקן מיוחסות סגולות בתרבות הסינית, אך אחד המאפיינים החשובים של אבן הירקן היא העובדה שהיא מאופיינת הן בקושי והן ברכות; כלומר, כמו אבני חן אחרות, היא אבן קשה המצריכה מאמץ כדי לעבד אותה ולחרוט בתוכה או עליה, אך באותו הזמן היא גם רכה יותר מאבנים רבות ואף עשויה להשבר בקלות. לכן, גם אם יצירת הירקן של הכרוב הסיני עלולה להראות לא מיוחדת במבט ראשון, יש לזכור שהייחודיות ביצירה היא העיבוד והגילוף של האבן, היכולת הטכנית הגבוהה ורמת הדיוק בפרטים. בנוסף, ישנן מגוון משמעויות סמבוליות מיוחדות הקשורות בעבודה זו ואשר הקנו לה את היוקרה במיוחסת לה כיום.
7. במוזיאון יש גם פריטים המתוארכים ללפני הספירה
למרות שתהליכי איסוף, רישום ושמירת פריטי הערך האלו החשובים במעלה ראשונה לתרבות הסינית נעשו רק במהלך מאות השנים האחרונות על ידי קיסרי סין, חלק מהפריטים במוזיאון הם בני אלפי שנים, כולל פריטים מהשושלות הקדומות ביותר בסין - שאנג וג'ואו. בין הפריטים הקדומים והמפליאים ביותר במוזיאון ניתן למצוא את פעמוני הברונזה מתקופת שושלת ג'ואו, אשר מתוארכים לתחילת האלף הראשון לפני הספירה.
8. ויש בו גם גן סיני בעיצוב מסורתי
מלבד לפריטים הרבים במוזיאון הכוללים גם פסלים עצומים ורהיטים יקרי ערך אשר הובאו מחדרי העיר האסורה, במתחם המוזיאון קיים גם גן מעניין בשם גן ג'י-שאן (Zhishan Garden), הפתוח למבקרים אשר רכשו כרטיס כניסה לארמון. הגן מסודר על פי עקרונות הפנג-שווי, וניתן לראות בו ביתנים סינים המשקיפים על לב הגן, ובריכת מים גדולה עם דגי קוי ועופות מים. למרות שהגן נבנה בשנות ה-80 ואיננו גן אותנטי, הוא בהחלט מקנה את החוויה של ביקור בגן סיני יפה ומרשים.
** לכל הפרטים, שעות הפתיחה, התערוכות המוצגות, אירועים מיוחדים וכו', מומלץ להיכנס לאתר המוזיאון: https://www.npm.gov.tw/en/
על הכותב:
תומר ניסימוב - בעל תואר בוגר ומוסמך בלימודי אסיה מהאוניברסיטה העברית. חוקר היסטוריה מודרנית של מזרח אסיה בדגש על ההיסטוריה של הרפובליקה הסינית. התגורר בשנים האחרונות בסין, טייוואן, ובקוריאה הדרומית.
מתכננים ביקור בטייוואן ורוצים להפיק ממנו את המירב?
מתחילים פרויקט הקשור בטייוואן וזקוקים לייעוץ והכוונה?
מעוניינים לשלב בטיול שלכם סיור תרבות מעמיק עם מיטל מרגוליס לין?
לכל עניין ושאלה אנחנו מזמינים אתכם ליצור איתנו קשר.
Comments