top of page
תמונת הסופר/תTaiwanit

חג טיטוא הקברים: בין ניקיונות פסח לכיבוד אבות

בכל שנה, בתחילת אפריל, בזמן שבישראל עסוקים בסדר פסח, בטייוואן מתכוננים לסוג אחר של ניקיונות. במקום לסדר את הבית, מתמקדים כאן בניקוי "הבתים" של המתים – קברי האבות והאמהות.


החג, שנקרא חג טיטוא הקברים (או צ׳ינג מינג), הוא אחד מהחגים המסורתיים החשובים ביותר בטייוואן ובתרבות הסינית בכלל. הוא מסמל את הקשר העמוק בין החיים למתים ואת הכבוד למורשת ולשורשים המשפחתיים. עבור הטייוואנים, זהו זמן להיזכר באבות הקדמונים, לשמר את זכרם ולכבד אותם בניקוי הקברים והשארת מנחות – מאוכל וקטורת ועד ניירות כסף שמועלים באש כדי לספק להם אמצעים בעולם הרוחות.


ממש כמו פסח, גם חג טיטוא הקברים מסמל את תחילת האביב. אנשים יוצאים לטיולים, פיקניקים וחוגגים את התחדשות הטבע. השם הרשמי והמקורי של החג, צ׳ינג מינג (清明節, Qīng Míng Jié), מתורגם ל"חג הבהירות והטוהר", כשהוא מסמל את התקופה שבה האוויר צלול, השמש זורחת, והאביב מתחיל לפרוח.

חג טיטוא הקברים
צילום: LI CHING-FANG, TAIPEI TIMES

מקור החג:


צ׳ינג מינג הוא חג עתיק בעל שורשים עמוקים בתרבות הסינית, עוד מתקופת שושלת ג׳ואו - לפני כאלפיים שנה. אז הוא נחגג קצת אחרת כמובן, ונבע מהאמונה הקונפוציאנית שאם משפחה תכבד את אבותיה ותשמור על קבריהם נקיים ומטופחים, היא תזכה להגנה, פרנסה ובריאות. עם הזמן, החג התפתח לאירוע משפחתי-חברתי שמחבר בין הדורות ומזכיר את חשיבות השורשים.


מנהגי החג:


חוץ מניקיון הקברים, חג הצ׳ינג מינג כולל עוד מנהגים מסקרנים שסובבים כולם סביב הכבוד לאבות הקדמונים והחיבור למסורת המשפחתית. הנה כמה מהם:


* ניקוי הקברים:

המנהג העיקרי של החג שגם נתן לו את שמו. ביום החג משפחות יוצאות אל בתי הקברות, מביאות איתן כלי ניקוי ופרחים, ומטפחות את קברי יקיריהן. הם מסירים עשבים שוטים, שוטפים את המצבות, ומשפצים קברים במידת הצורך. הפעולה של ניקוי הקבר מסמלת את הרצון לשמור על כבודם של המתים ולזכור אותם בבהירות. 

חג טיטוא הקברים

* הנחת מנחות:

לצד הניקיון הפיזי, ישנם גם טקסים רוחניים חשובים שהם חלק בלתי נפרד מהחג. המשפחות מביאות לקברים מנחות שונות, למשל מאכלים אהובים על המנוחים, פירות, עוגות אורז, תה, קטורת ועוד. המטרה היא לחלוק את השפע עם רוחות האבות ולוודא שהן "מסופקות" בעולם הבא. לעיתים אף עורכים פיקניקים קטנים סביב הקבר, כדי להרגיש את הקרבה והחיבור המשפחתי עם אלו שאינם עוד. 


* שריפת נייר ג׳וס:

אחד ממנהגי החג הייחודיים ביותר הוא לשרוף "נייר כסף" (紙錢, Zhǐqián) המכונה גם ״נייר ג׳וס״ או ״כסף רוחות״. לא להתבלבל - לא מדובר בנייר אלומיניום, אלא בנייר פשוט בצבע כסף, שלפי המסורת המקומית כאשר שורפים אותו העשן עולה השמימה ומגיע לעולם המתים בצורת כסף, וכך גם הם יכולים ליהנות מאוכל, שתייה, בילויים וכו׳. זוהי בעצם דרך לשלוח לנפטרים "משאבים" או נוחות בעולם הרוחות, כחלק מהאמונה שגם המתים זקוקים לרווחה ולהגנה, בדיוק כמו החיים.

אגב, אם הריטואל הזה מצלצל לכם מוכר מביקורכם במקדשים הטייוואנים, אתם לא טועים. במקדשים נהוג לשרוף ניירות בצבע זהב עבור האלים, ואילו את הניירות בצבע כסף שורפים בבתי קברות עבור המתים.

נייר ג׳וס
נייר ג׳וס. צילום: Sjschen

* שתילת עצי ערבה:

אחד ממנהגי החג הוא שתילת עצי ערבה או תלייתם מעל הדלתות. ולמה דווקא ערבה? העץ הגמיש והמתחדש מסמל חיים, הגנה והמשכיות, ושתילתו מביעה כבוד לאבות ומסמלת את התחדשות האביב. כמו כן, לפי אמונות עתיקות הערבה מגנה מפני רוחות רעות שמסתובבות בעולם החיים במהלך החג.


* יציאה לטבע: 

כאמור, חג הצ׳ינג מינג מסמל גם את תחילת האביב, וזו תקופה פופולרית לצאת לטבע, לערוך פיקניקים, לטייל בשדות הפורחים ולהטיס עפיפונים. העפיפונים הצבעוניים, שלעיתים קרובות מחוברים אליהם פעמונים קטנים, משוחררים לשמיים כסמל לחופש ולשלוותם של רוחות המתים.

ספרינג רול

* אכילת ספרינג רול:

בסמוך לחג טיטוא הקברים נהוג בטייוואן ובאזורים שונים בסין לאכול ספרינג רול (春卷, צ'ון ג'ואן) - מאכל מסורתי שמסמל את תחילת האביב והתחדשות. הספרינג רול הוא גליל דק של בצק הממולא בתערובת ירקות, בשר או טופו, ולעיתים גם אטריות. הוא נאכל בוריאציות שונות - מטוגן ופריך, או טרי ו״פרשי״ יותר. מעבר למשמעויות הסימבוליות של הספרינג רול, יש לבחירה בו גם סיבה פרקטית. זהו מאכל שנוח במיוחד לארוז בתיק ולקחת כשנוסעים לבתי הקברות, שבטייוואן לרוב נמצאים בהרים (ורחוק ממסעדות :)). זאת משום שאנשים רוצים להיקבר במקומות בהם יש פאנג שוואי חיובי - על פסגות הרים אשר פונות למקורות מים זורמים.

בית קברות בטייוואן
בית קברות בטייוואן. קרדיט: KIDD IN ASIA

לסיכום, חג טיטוא הקברים מציע הזדמנות להציץ ללב התרבות הטייוואנית ולערכים המאפיינים אותה. מעניין גם לראות כיצד תרבויות שונות מוצאות דרכים דומות להביע כבוד ולהתכונן לתקופות משמעותיות. כמו שביהדות פסח מסמל לא רק את חירותנו אלא גם את ניקיון הבית, כך גם בטייוואן, חג טיטוא הקברים מסמל את ההתחדשות והטיהור – לא של ביתנו, אלא של המקום שבו מונחים אלו שנתנו לנו את חיינו. בשני המקרים הניקיון הוא לא רק פיזי, אלא גם רוחני, ומסמל כבוד למורשת וחיבור עמוק למשפחתיות.



מתכננים ביקור בטייוואן ורוצים להפיק ממנו את המירב?

מתחילים פרויקט הקשור בטייוואן וזקוקים לייעוץ והכוונה?

מעוניינים לשלב בטיול שלכם סיור תרבות מעמיק עם מיטל מרגוליס לין?

לכל עניין ושאלה אנחנו מזמינים אתכם ליצור איתנו קשר.

taiwanit logo



Comments


  • LinkedIn - Grey Circle
  • Facebook - Grey Circle
Jiaoxi Sietian Temple.jpg

צרו קשר

bottom of page